DIGITAALIKAMERAIndex

Digitaalikameran tekniikkaa (lyhyt oppimäärä)
Olympus C-4000 digitaalikameran tärkeimmät ominaisuudet
Kuvaaminen Olympus C-4000 digitaalikameralla
Kuvan siirto Smart Media muistikortilta tietokoneelle

 


Digitaalikameran tekniikkaa

Itse kuvaustapahtumassa ei ole juuri eroa, kuvataan sitten digitaali- tai perinteisellä kameralla. Kamerasta riippuen käytettävissä on erilaisia säätöjä ja toimintoja. Suurin ero digitaalikamerassa on filmin puuttuminen. Filmi on korvattu sähköisellä CCD-kennolla ja massamuistilla, jonka avulla kuva tallennetaan.

CCD-kenno (Charge-Coupled Device) on valoherkkä piisiru, joka on rakenteeltaan varausten siirtoon perustuva.
Optiikka muodostaa kuvan ja tallettaa sen CCD -kennostoon. CCD -kennolta kuva tallennetaan välittömästi kameran massamuistille.  Piisirun koko digitaalikameroissa on noin 1/3 tuumaa. CCD-kenno koostuu kaivoista, joihin mahtuu sitä vähemmän elektroneja mitä pienempi kaivo fyysisesti on. Tarkoissa kennoissa kaivoa on jouduttu pienentämään tarkkuuden lisäämiseksi (siksi joskus pienemmän resoluution kameralla otettu kuva voi olla laajempisävyinen kuin suuremman resoluution kameralla otettu.)

Digitaalikameran muisti voi sijaita kiinteästi kamerassa, jolloin kuvat on välillä purettava tietokoneeseen muistin tultua täyteen. Muisti voi myös olla muistikortilla (esim. Compact Flash, SmartMedia, PCMCIA-muistikortti), jolloin voidaan vaihtaa uusi kortti, entisen tultua täyteen (kuten filminvaihto). Näissä korteissa voi olla kapasiteettia 2Mb - 128Mb (tai enemmänkin). Joissakin digitaalikameroissa muistina toimii tavallinen 3.5 tuuman levyke, jonka vähäinen muistin määrä korvautuu edullisella hinnalla.

Monissa digitaalikameroissa on LCD-näyttö (liquid crystal display), joka voi olla vaihtoehtoisena tai ainoana etsimenä ja lisäksi näyttää tietoa kameran asetuksista. LCD-näyttö on suurin yksittäinen virrankuluttaja kamerassa, joten jos sitä on mahdollista olla pitämättä päällä kameran käyttöaika pitenee. LCD-näytöstä voidaan yleensä myös katsella jo otettuja kuvia (esim. mahdollisten vikaotosten poistoa varten).

Digitaalikamera tarvitsee toimiakseen sähköä, jota se voi saada joko verkkovirrasta (muuntajan avulla), paristoista tai akuista. Jos verkkovirta ei ole mahdollinen, niin paras vaihtoehto on akut. Joissakin malleissa ne voidaan ladata kameran sisällä, toisissa tarvitaan ulkoinen latauslaite.

Kuvien siirtäminen voi tapahtua usealla tavalla. Yksi tapa on kaapeli, joka liitetään  kameran ja tietokoneen välille (esim. tietokoneen sarja-, rinnakkais, tai USB-väylään). Toinen vaihtoehto on erillinen levyasema josta käsin muistikortti voidaan purkaa (jos muistina on 3.5 tuuman levyke tavallinen korppuasema käy). Siirto voi tapahtua myös esim. IrDA-väylän kautta.

Yleinen tallennusformaatti digitaalikameroissa on JPEG, jonka pakkaussuhdetta voi usein myös säätää. Muita formaatteja ovat esim. TIFF, BMP tai PICT.  Montako kuvaa muistiin mahtuu on aina riippuvainen kuvan laadusta ja kuvakoosta, jotka ovat usein valittavissa. Kuvakoko voi olla esim. 640x480 - 1600x1200 pikseliä.

Useimmilla digitaalikameroilla voi myös kuvata lyhyitä videopätkiä.

 

Olympus C-4000

Olympus C-4000 on keskihintainen (n.500 €) digitaalikamera. 

Ominaisuuksia:

 • Olympus 6,5-19,5 mm. objektiivi

 • 1/1.8" CCD -kenno (4 130 000 kuva-alkiota eli pixeliä)
 • Kuvapikselit: 640 x 480 - 2288 x 1712 pixeliä. (Digitaalizoom 3200x2400)
 • Zoom: 3 x optinen, 3,5 x digitaalinen. (mahdollistaa ~10 kertaisen suurennoksen)
 • Macro: tarkennettavissa ~2 cm.
 • Etsin valittavissa: Optinen etsin tai 1,8" nestekide värinäyttö, joka toimii myös monitorina.
 • Automaattitarkennus 2 cm - ääretön.
 • Suljinnopeus: 1/1000s - 1/4s
 • Salama: Sisäänrakennettu. Automaatti / manuaaliasetukset.
 

Kuvaaminen Olympus C-4000 digitaalikameralla

Toimintovalitsin

OFF - Virta pois
Vihreä nuoli -
Virta päällä - Kuvien katselutila
P - Virta päällä. Täysautomaattikuvaus. Vain optinen etsin käytettävissä.
A/S/M My - Virta päällä. Kuvausohjelmien asettaminen (Valotus, suljinnopeus ym.)
S-Prg - Virta päällä. Liikkuvan kuvan tallennus

Kuvaaminen täysautomaattitoiminolla:
Oletusasetus tuottaa HQ -tasoisen (2288x1712 pxl.) -kuvan.

 1. Linssisuojus pois
 2. Toimintovalitsin asentoon P tai A/S/M Prg
 3. Suuntaa kamera kohteeseen, käyttäen optista tai LCD -etsintä
 4. Valitse tarkennus / valotusmittauskohta (valkoiset hakasulkeet etsimen keskellä)
 5. Tarkenna kohteeseen painamalla laukaisinta kevyesti puoliväliin
 6. Kun etsimen vihreä merkkivalo syttyy, kohde on tarkentunut.
 7. Keltainen merkkivalo = salama välähtää tarvittaessa
 8. Pidä kamera vakaana ja paina laukaisin pohjaan
 9. Muistikortin punainen merkkivalo lepattaa = kuva tallentuu muistikortille
 

Kuvien siirto Smart Media muistikortilta tietokoneelle

Olympus C-4000 kamerassa käytetään massamuistina SmartMedia muistikorttia. Kortilta kuvat voidaan siirtää tietokoneelle usealla eri tavalla:

1. Helpoin tapa on kameran ja tietokoneen USB -liitäntöjen käyttö. 
Paikallista laitteistosi USB -liitäntä (yleensä pc-koneen takapanelissa) ja kytke kaapeli tietokoneen ja kameran välille. Uudet käyttöjärjestelmät, (win 98 --->) tunnistavat automaattisesti kameran käyttämän massamuistityypin.

2. Toinen tapa on käyttää kameran mukana tullutta johtoa kameran ja tietokoneen sarjaportin välillä. Tällöin täytyy asentaa kameran mukana tullut QV-link -ohjelma, jonka avulla kuvat voidaan noutaa kamerassa muistikortilta kiintolevylle.

3. Kolmas tapa on siirtää kuvat langattomasti IrDA -liittimen  (Infrared Data Association) kautta. Tällöin täytyy tietokoneesta löytyä IrDA -liitin (esim. useissa kannettavissa on). Tapa on hidas ja vaatii laitteiden asettamisen niin, että infrapunavalosäde mahdollistaa siirron.

4. Kuvia voidaan myös katsella TV:stä videoliittimen kautta ja siirtää videonauhalle.

---------------
| 12.4.2004 |